När får polisen göra en husrannsakan?

I Veckans avsnitt av advokatsnack, som heter ”När får polisen komma in”, går vi igenom vad som gäller vid reell husrannsakan. Lite slarvigt uttryckt kan man säga att en reell husrannsakan är när polisen letar efter föremål som antingen kan få betydelse för en rättegång (bevis), eller egendom som stulits eller som ägs av någon annan (återställandebeslag) eller egendom som ska förverkas på grund av brott (förverkandebeslag). Många har uppfattningen av att det krävs någon form av papper som polisen måste visa upp vid husrannsakan (house-warrant) så är det dock inte. Polisen måste i och för sig ha någon form av beslut av åklagare eller förundersökningsledare (och i vissa fall om det inte finns tid för att invänta ett sådant beslut, ett beslut av polisen som genomför husrannsakan själv), men något krav på att uppvisa ett papper finns inte. I avsnittet går jag igenom när polisen kan göra en (reell) husrannsakan i ditt hem.  Jag går också igenom det förslag som finns på regeringens bord om att utöka möjligheterna till husrannsakan.

Besök vår blogg

Arkiv