FRÅGOR OCH SVAR: OFFENTLIG FÖRSVARARE

Fråga:

När har man rätt till en offentlig försvarare? Vem betalar för den offentlige försvararen?

Svar:

En person som är misstänkt för brott har rätt till en offentlig försvarare. I samband med att man delges misstanke om brott rekommenderar vi därför dig att alltid begära en offentlig försvarare. Du har också rätt att begära den försvarare/advokat Du önskar.

I vissa undantagsfall har man dock inte rätt till en offentlig försvarare. Så är fallet när man till exempel är misstänkt för brott som enbart leder till böter, till exempel om man är misstänkt för ringa narkotikabrott, eller snatteri. Man kan dock alltid anlita en privat försvarare i dessa fall.

Skillnaden mellan en offentlig försvarare och en privat försvarare är att staten förordnar den offentlige försvararen medan det är den misstänkte själv som anlitar den privata försvararen. En privat försvarare kan man till exempel anlita i de undantagsfall då man inte har rätt till en offentlig försvarare, eller då man inte beviljas byte av offentlig försvarare.

Staten står för kostnaderna för den offentlige försvararen. Om man anlitar en privat försvarare får man dock stå för kostnaderna själv. Vid en frikännande dom kan man dock begära att staten ersätter en för sina advokatkostnader.

 

/Advokat David Massi

GLÖM INTE ATT FÖLJA VÅR YOUTUBEKANAL ADVOKATSNACK! KLICKA HÄR!

Besök vår blogg

Arkiv