FRÅGOR OCH SVAR: VAD ÄR STRAFFET FÖR MORD?

Fråga:

Vad är straffet för mord?

Svar:

Det beror lite grann på. Straffet för mord är enligt lagtexten idag (augusti 2017) 10 – 18 år eller livstid.

Så som praxis utvecklats har straffet för normalfallet av mord bestämts till 14 års fängelse. Beroende på om det finns försvårande eller förmildrande omständigheter kan dock straffet bli lägre eller högre. Livstidsstraffet aktualiseras dock endast i de allra allvarligaste fallen, där det påvisats en särskild hänsynslöshet, eller då det rör sig om flera mord, eller då gärningsmannen även begått andra allvarliga brott.

Straffbestämmelserna är dock under en ständig förändring. Det är möjligt att vi inom något eller några år har en ny reglering som skärper straffet och där livstidsstraffet blir huvudregeln, men just nu är det 12-14 år för normalfallet av mord.

SE ADVOKATSNACK AVSNITT 25 FÖR MER INFO:

Besök vår blogg

Arkiv