FRÅGOR OCH SVAR! Vad är skillnaden mellan ringa misshandel och grov misshandel?

Fråga:

Vad är skillnaden mellan de olika gradindelningarna av misshandel?

Svar:

Vad gäller misshandelsbrottet har vi ett flertal gradindelningar. Vi har ringa misshandel, misshandel, grov misshandel och synnerligen grov misshandel. Lite kortfattat kan följande sägas om de olika gradindelningarna. Om misshandeln inte orsakat några skador och smärtan endast varit av övergående natur, brukar misshandeln bedömas som ringa. En örfil till exempel brukar bedömas som ringa misshandel. Allvarligare misshandel än så bedömas som misshandel av normalgraden. Gränsen mellan normalgraden av misshandel och grov misshandel kan sägas gå vid livsfarligt våld. Om våldet inneburit en livsfara för brottsoffret brukar misshandeln bedömas som grov misshandel. Det kan också vara fråga om grov misshandel om gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet och råhet. Så brukar fallet vara vid våld med tillhyggen såsom kniv eller skjutvapen. Slutligen har vi gränsen mellan grov misshandel och synnerligen grov misshandel. Denna gräns går väldigt högt. Man brukar prata om tortyrliknande våld för att synnerligen grov misshandel ska aktualiseras. Här krävs det antingen att våldet lett till allvarliga bestående skador, eller att gärningsmannen visat än synnerlig hänsynslöshet.

Se gärna avsnitt 34 av ADVOKATSNACK för närmare info:

Besök vår blogg

Arkiv