FÖRSVARSADVOKAT – En föreläsningen för framtidens poliser!

I veckans avsnitt av ADVOKATSNACK får ni följa med advokat David Massi på en föreläsning som hölls vid Polisutbildningen på Linneuniversitetet. Advokat David Massi förklarar ingående om hur han tänker som försvarsadvokat. Han berättar också om hur försvarsadvokaten arbetar. Med ett flertal verkliga exempel går advokat David Massi igenom försvarets upplägg som sedermera lett till en frikännande dom. I videon förklaras också på ett ingående sätt, varför man aldrig ska dra förhastade slutsatser om någons skuld i ett brottmål. Vad som till en början kan uppfattas som solklart är inte det alla gånger.

 

 

I avsnittet behandlas bland annat ett mål om mordförsök, där den misstänkte i princip vidgått samtliga omständigheter, om att han burit vapen, om att han avlossat ett skott, men där den misstänkte ändå förnekade brott.

 

Ytterligare mål som behandlas i avsnittet rör Grov stöld (inbrott), Grov mordbrand, Våldtäkt.

 

Rätten till ett försvar innebär, enligt advokat David Massis filosofi, ett extremt ansvar för försvarsadvokaten. Försvarsadvokatens roll är inte att ”leka” advokat. Han/hon måste med all kraft försvara sin klient, och med de medel som finns till hands arbeta för en frikännande dom (om klienten förnekar brott). I denna video framgår denna filosofi med tydlighet i de exempel som advokat David Massi redogör för.

 

Ett riktigt stort tack till Linneuniversitetet som hjälpte till med filminspelningen och som gjorde denna video möjlig. Ett stort tack till alla fantastiska polisstudenter, som tålmodigt stod ut med en försvarsadvokats rabblande i två timmar.

 

Engagemanget hos polisstudenterna visar att hopp finns. Framtiden är ljus. Duktiga, engagerade poliser är på väg och de kommer att få ta ett stort ansvar i vårt samhälle för att tillvarata den enskildes rätt till rättssäkerhet.

Besök vår blogg

Arkiv