FRÅGOR OCH SVAR: VAD KÄNNETECKNAR EN BRA FÖRSVARARE?

Fråga:

Vad kännetecknar en bra försvarare?

Svar:

En bra försvarare måste vara bra på många saker. Det finns dock några kunskaper/egenskaper som jag som försvarare tycker är särskilt viktiga.

Självklart måste en försvarare vara kunnig. Han måste ha goda kunskaper om de olika brotten och dessutom goda kunskaper kring vad som kan vara ansvarsbefriande eller förmildrande (eller försvårande). Detta är en självklar förutsättning för att överhuvudtaget kunna arbeta som en försvarare.

Försvararens måste  också ha en god retorisk förmåga. En förmåga att fritt kunna tala inför andra och en förmåga att kunna förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt. En förmåga att övertyga.  En förmåga att kunna hålla förhör med klient, motpart, vittnen. Den retoriska förmågan är således oerhört viktig. Det finns exempel på advokater som jobbat i många år, men som trots det inte är särskilt duktiga när det kommer till förmågan att kunna övertyga. Processvana är givetvis en viktig erfarenhet, men på inga sätt ett betyg för att advokaten i fråga är bra som försvarare.

Försvararen måste också ha ett stort engagemang och driv. Många gånger kan skillnaden mellan en frikännande dom och en fällande dom avgöras om advokaten engagerar sig och letar lite extra i förundersökningar, slaskar, eller genom inhämtande av egna utredningar, vittnen m m.

/Advokat David Massi

Besök vår blogg

Arkiv