UTESERVERINGARNAS TID ÄR HÄR!

UTESERVERINGARNAS TID ÄR HÄR!

Nu när den första vårvärmen börjar komma och klockorna är omställda till sommartid är det även uteserveringarnas tid! Restauranger runt om i stan öppnar upp sina uteserveringar, där man kan umgås och socialisera över ett glas i solnedgången.

För de som besöker en restaurang för lite uteserveringshäng förefaller det ganska enkelt; man ställer upp några bord och stolar, kanske några parasoller och lite infravärme. För er restaurang-ägare ligger det däremot som bekant en hel del arbete och eftertanke bakom. För det första behövs ett särskilt tillstånd för att få servera alkohol på en uteservering. För att få ett sådant tillstånd behöver det bland annat vara uppmätt och utritat på en skiss vilket område som ska omfattas av tillståndet. Dessutom är ansökningsprocessen många gånger tidskrävande och krånglig.

Precis som i alla restaurangverksamheter med serveringstillstånd finns det också strikta bestämmelser med krav på den mat som serveras, vilka tider servering får bedrivas och att ingen överservering eller servering till underåriga får ske. Detta gäller givetvis även uteserveringar.

Att få servera alkohol är ingen rättighet, det är tillståndspliktig verksamhet. Det finns en mycket snårig djungel av lagstiftning, förarbeten och domstolsavgöranden som reglerar dessa typer av tillstånd samt när och i vilka fall de kan återkallas. Regelverket är inte till för att försvåra eller förvirra, men för någon som inte är advokat eller jurist med särskild inriktning på detta område kan det vara oerhört svårt att veta vad som gäller. Vi rekommenderar därför alltid att man tar professionell hjälp om man som restaurangbolag hamnar i en situation då serveringstillståndet riskerar att återkallas!
Nick Bergqvist

Advokat

Besök vår blogg

Arkiv