Frågor och Svar: Försvarsadvokat – Offentlig Försvarare – Brottmålsadvokat – Vad är skillnaden?

Fråga:

Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan Försvarsadvokat, Brottmålsadvokat och Offentlig försvarare? Jag bor i Nyköping. Kan jag välja en Stockholmsadvokat (advokat från Stockholm)?

Svar:

Hej!

Det är egentligen inte någon skillnad. Det är endast olika benämningar för samma sak. En brottmålsadvokat är en advokat som arbetar med brottmål, dvs bland annat försvararuppdrag. En försvarsadvokat är egentligen ett annat ord för försvarare, dvs den advokat som företräder den tilltalade i ett brottmål. (Den tilltalade är den person som åtalats för brott). Slutligen är en offentlig försvarare en advokat som förordnats av domstolen till försvarare för den misstänkte/åtalade/tilltalade. En offentlig försvarare är således såväl en brottmålsadvokat som en försvarsadvokat.

Den som är misstänkt för brott har en rättighet att välja den advokat han önskar som sin offentlige försvarare. Däremot kan det vara så att försvararen inte får fullt betalt om målet handläggs i domstol som ligger väldigt långt bort. Oftast brukar det dock inte vara några större kostnader. I ditt fall är jag övertygad om att du kan välja en försvarsadvokat från Stockholm. Nyköping är trots allt inte långt bort. Ett tips är att välja en advokat från en brottmålsbyrå, dvs en byrå som ägnar stor del av sin verksamhet åt brottmål. Advokatbyrån Massi är till exempel en Brottmålsbyrå.

För mer information om brottmålsadvokater/Försvarsadvokater läs : Brottmålsadvokat i Stockholm

David Massi

Advokat

 

 

 

Besök vår blogg

Arkiv